De kantoren zijn leeg, want wie thuis kan werken, móet thuis werken. In het washok, aan de eettafel of als je geluk hebt in je thuiskantoor. Vanuit huis werken kan natuurlijk efficiënt zijn: je bespaart reistijd, je kunt zelf je dag indelen en hoeft niet naar ellelange vergaderingen. “Desondanks moet je wel oppassen voor sociale verschraling.” zegt hoogleraar Ton Wilthagen, deskundige op het gebied van werk en flexibele arbeid. “Het probleem bij thuiswerken is dat je sneller contact verliest met je collega’s.”, waarschuwt hij. “Skypen helpt al. Dan zie je elkaar toch even.” Naast Skypen zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om je thuiswerkdag zo productief mogelijk te maken.
Hier de vijf beste tips op een rijtje:

1. Zorg voor een goede werkplek, met een goed bureau, goede stoel en goede monitor.
2. Probeer in contact te blijven met je collega’s, ook als ze op afstand zitten. De gesprekjes bij de koffieautomaat mis je nu even, maar je kunt wel een spontaan telefoontje plegen om bij te praten.
3. Nu je thuiswerkt heb je de ruimte om eigen keuzes te maken en meer uit je werk te halen. Steek bijvoorbeeld energie in een project dat al even op de plank lag.
4. Zorg voor een goed werkplan. Op kantoor zie je wat collega’s doen, wat zij afleveren en wanneer zij aankomen en vertrekken. Thuis heb je dat niet. Zorg dat je duidelijke taken opstelt en baken je tijd af.
5. Productief werken draait om concentratie en focus. Plan 10 minuten in om te mediteren of neem een powernap of wandeling. Heb je geen 10 minuten? Door je iedere 2 uur voor 1 minuutje te concentreren op je ademhaling kan je focus al verbeteren. Wedden dat je stukken productiever je taken weer oppakt?

Bron foto: allsafe.nl