Op woensdag 21 november organiseren De Jacobus Fruytier scholengemeenschap, advies- en ingenieursbureau Tauw (Syntraal), de gemeente Apeldoorn, Waterschap Vallei en Veluwe, Kerschoten Energie Neutraal (KEN) en Hollander Techniek het symposium ‘Zaaien en Oogsten’. Deze middag staat in het teken van de vraag in hoeverre de verwarming én de koeling van een (school)gebouw kan plaatsvinden met restwarmte en -koude uit de omgeving.

Tijdens het symposium worden de mogelijkheden van gasloos verwarmen en koelen vanuit vier invalshoeken besproken: het willen, kunnen, hebben en maken van gasloze verwarming. Marjolein Tillema zal namens Gemeente Apeldoorn en KEN vertellen over de wens voor gasloze verwarming. Simon Bos van Syntraal, mede namens advies- en ingenieursbureau Tauw, legt uit hoe gasloos verwarmen in zijn werk gaat. Joep van Doornik van Waterschap Vallei en Veluwe vertelt over de beschikbaarheid van gasloze warmte. Ten slotte licht Joris Hemme van Hollander Techniek een tipje van de sluier op over de technische mogelijkheden voor gasloze verwarming.

Daarnaast presenteren de leerlingen van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap hun visie op de energietransitie. Uiteraard is er de gehele middag ruimte voor interactie en het stellen van vragen. Het symposium wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

Aanmelden
Deelname aan het symposium is gratis en iedereen is welkom. Wel wordt een aanmelding vooraf op prijs gesteld. Dat kan via deze webpagina.

Duurzame scholen
Afgelopen voorjaar hebben negen reformatorische scholen het ‘Manifest voor Duurzaam Reformatorisch Onderwijs’ ondertekend. Daarmee hebben de scholen zich geconformeerd aan het nemen van actieve stappen op het gebied van duurzaamheid.

Eén van die stappen op het gebied van duurzaamheid is het verkleinen van de energie-afhankelijkheid. De scholen willen onderzoeken hoe zij kunnen toewerken naar een gasloze verwarming van de schoolgebouwen.