Syntraal heeft voor de gemeente Den Haag een compleet ontwerp gemaakt om sportcentrum De Blinkerd in Den Haag volledig gasloos te verwarmen middels riothermie. Het sportcentrum gebruikt nu jaarlijks zo’n 170.000 m3 gas, terwijl direct naast het sportcentrum een rioolgemaal van Hoogheemraadschap Delfland ligt.

In ons onderzoek hebben we aangetoond dat bij dit gemaal ruim voldoende warmte uitgekoppeld kan worden om het sportcentrum volledig duurzaam te verwarmen. De warmte wordt door middel van een bypass-constructie uit het afvalwater gehaald en naar het sportcentrum gebracht. Daar zorgen warmtepompen voor de juiste temperatuur van het badwater en de ruimteverwarming van het zwembad, de sporthal en de speelotheek.

Wij hebben de gemeente geadviseerd om het ontwerp middels een bouwteam aan te besteden om zo te zorgen voor de optimale kwaliteit en afstemming tijdens de realisatiefase. Inmiddels is ons ontwerp op deze manier aanbesteed en de komende maanden gaan we vanuit Amfius samen met de gemeente, HH Delfland, DSBV en Van Dorp het ontwerp definitief maken, om in de zomer met de realisatie te kunnen starten. Op 11 januari zijn onder toeziend oog van we wethouder Arjen Kapteijns de contracten getekend, zie https://www.ad.nl/den-haag/warmte-uit-rioolwater-gaat-sportcomplex-en-zwembad-de-blinkerd-verwarmen~ab557a18/