Met de start van het nieuwe jaar veranderen er een aantal wetten voor ondernemers. Hieronder de belangrijkste wetswijzigingen op een rijtje.

 

1.     Twee tarieven inkomstenbelasting

Vanaf dit jaar werkt de inkomstenbelasting volgens twee tarieven in plaats van drie. Valt je totale inkomen in 2020 onder € 68.507? Dan geldt het basistarief van 37,35%. Heb je een inkomen boven deze grens? Dan val je in het toptarief van 49,5%. Van het bedrag wat je dan overhoud, gaan heffingskortingen af. De algemene heffingskorting gaat in twee stappen omhoog met € 78 in 2020 en met € 2 in 2021. Ook dat betekent dat je minder belasting betaalt.

2.     Zelfstandigenaftrek omlaag

De zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2020 in negen stappen opgebouwd. van € 7.280 naar € 5.000 per jaar in 2028. Dit betekent dat je minder belasting betaalt maar ook dat de arbeidskorting en algemene heffingskortingen binnen de inkomstenbelasting hoger worden. Dit compenseert de afbouw van de zelfstandigenaftrek. Onder de streep ga je er dus nauwelijks tot niets op achteruit.

3.     Nieuw btw-id voor eenmanszaken

Sta jij bij KVK ingeschreven als eenmanszaak? Dan heb je het nieuwe btw-identificatienummer van de Belastingdienst waarschijnlijk al ontvangen. Vanaf 1 januari 2020 moet je het nieuwe nummer gebruiken en vermelden op je facturen en website. Het oude btw-nummer blijf je ook nog gebruiken. Dit heet vanaf nu het omzetbelastingnummer. Je gebruikt het voor je onderneming als je met de Belastingdienst communiceert.

4.     Bijstandsregeling Bbz verandert

Vanaf 1 januari 2020 wordt de Bbz vereenvoudigd. De bijstandsregeling is voortaan alleen een tijdelijke ondersteuning van ondernemers met een levensvatbaar bedrijf. Vanaf 1 januari 2020 wordt deze mogelijkheid afgebouwd. De wijzigingen hebben overigens geen gevolgen voor ondernemers die al gebruikmaken van de Bbz-regeling.

5.     Bijtelling elektrische auto van de zaak stijgt

Op 1 januari 2020 gaat de bijtelling van voor elektrische auto’s van de zaak omhoog. Als je meer dan 500 kilometer privé rijd met de auto van de zaak dan betaal je bijtelling. Dit jaar is dat geen 4% maar 8%. Is de catalogusprijs van de auto hoger dan € 45.000? Dan geldt over het meerdere bedrag 22% bijtelling.

6.     Btw-vrijstelling voor kleine ondernemers

Per 1 januari is de kleineondernemersregeling (KOR) in de btw-regelgeving ook veranderd. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Deze kun je gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro blijft.

7.     Teruggaaf voor taxi’s of openbaar vervoer

Gebruik je als ondernemer een personenauto voor 90% of meer als taxi of voor openbaar vervoer? Dan kun je de betaalde bpm terugvragen. Voldoe je binnen drie jaar niet meer aan de voorwaarden voor de teruggaaf? Of verkoop je de auto? Dan moet je wel een deel van de bpm terugbetalen.

 

Bron: KvK & Belastingdienst (2020)