Een mooi artikel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over ons onderzoek vanuit de Energiebespaarcoalitie met betrekking tot het verwarmen van zwembadwater met ‘gratis’ warmte uit afval-, riool- of oppervlaktewater. Lees: Warmte uit afvalwater verduurzaamt zwembaden | Bedrijven en organisaties | Artikel | Zet ook de knop om

Sinds de energiecrisis kampen veel zwembaden met financiële problemen. Door de hoge gasprijzen wordt het steeds lastiger om de energierekening te betalen. Syntraal heeft als specialist in het verduurzamen van de bebouwde omgeving, namens het ministerie onderzocht bij welke zwembaden warmte vanuit afval-, riool- of oppervlaktewater een wezenlijke bijdrage kan leveren in “gas”-reductie.

Nederland telt 1370 zwembaden. Een derde daarvan is eigendom van gemeenten die vaak ook beheerder zijn, een derde is commercieel en het laatste deel van de zwembaden hoort bij hotels en campings. Een overdekt zwembad moet het hele jaar verwarmd worden, een openluchtzwembad van mei tot en met september. Daar is in totaal 142 miljoen kuub gas per jaar voor nodig.

Syntraal heeft een uitgebreide inventarisatie gedaan naar alle zwembaden in Nederland. Dit leverde informatie op over welk zwembad in aanmerking zou kunnen komen voor Aquathermie. “Uit onze inventarisatie is gebleken dat dit bij 95% van de zwembaden het geval is. De rest viel af omdat ze te ver van de waterwarmtebron liggen. Met deze oplossing kunnen we jaarlijks 132 miljoen kuub gas besparen. Dat levert een CO2-reductie op van 275.000 ton per jaar.”

Streven naar gasvrije zwembaden kan echt. Het is zeker geen utopie. Niet alleen voor de eigenaren, maar ook voor het milieu. Syntraal heeft dit samen met haar dochteronderneming Amfius reeds bewezen bij een aantal succesvol verduurzaamde zwembaden in onder andere Urk, Wezep, Raalte en De Bilt.