Roeland Homan vierde 1 september zijn 25 jarig jubileum en blikt terug op zijn prachtige carrière. “In de afgelopen 25 jaar heb ik meer dan 100 projecten begeleid.”

Landmeten
In 1996 ben ik begonnen als landmeter en tekenaar. Op de werken die ik in het begin van mijn loopbaan ontworpen had, begeleide ik na de aanbesteding ook de uitvoering. Vervolgens ben ik in de jaren daarna uiteindelijk doorgegroeid naar senior register directievoerder en technisch (omgeving)manager. Bij de meeste werken ben ik ook betrokken geweest bij de voorbereiding. De kennis van de realisatie is namelijk essentieel voor een kwalitatief goed ontwerp. Ook vind ik het leuk dat ik in de loop der jaren steeds meer kennis aan jonge talenten heb kunnen overdragen. Met name op het gebied van risico’s en communicatie. Naast de waardering komt dit het project en de gehele branche te goede.
Het werken in bouwteams vind ik fijn, naast de binding is het leerzaam om met elkaars kennis iets te realiseren. Ook het werken in projectteams vind ik prettig. Het geeft een saamhorigheidsgevoel en je versterkt elkaar. De omgang met stakeholders, vergunningverleners en omwonenden maakt immers een project tot een succes.

Creatief
De meeste leuke herinneringen heb ik aan de vele werken op Terschelling. Hier moet je soms roeien met de riemen die je hebt. Omdat we op een eiland zaten moest ik veel zelfstandig regelen. Samen met de betrokken medewerkers bedacht ik creatieve oplossingen om het werk te realiseren en ook de kwaliteit te halen die gevraagd wordt. Vele werken daarvan zijn op dit moment -na meer dan twintig jaar- in tact.
Het spannendste beslismoment wat mij is bijgebleven was met de aanpassing van de Ruskenhoek op het TT-Circuit. Het is toen gelukt om het nieuwe en het bestaande asfalt dezelfde stroefheid te geven. De coureurs mochten deze overgang immers niet merken.
Ook het project waarbij archeologen – tot ieders verassing – oude sluisdeuren ontdekten tijdens het vervangen van een diepriool in de Grote Oever te Meppel is mij bijgebleven. Een stukje historie van de oude stad werd zichtbaar, dat maakt mijn werk interessant.

“Het is leuk om jaren later je eigen ideeën terug te zien.”

Breed
De diversiteit in de projecten is groot. Van boezemgemaal tot stuwen, van natura 2000 tot een circuit, van dorpsinrichting tot herinrichting binnenstad en van bruggen tot sluizen. Grote en kleine uitbreidingsplannen en projectontwikkeling, rioolvervanging behoren tot de projecten, ook een sportveldencomplex en zelfs de bouw van een urnenmuur van Friese geeltjes.
Een aantal leuke recentere projecten zijn de aanleg van Waterberging Engelgaarde, realisatie AZC, bouw van Ommelander Ziekenhuis, uitbreiding van een fabriek in de medicinale voedingsmiddelenindustrie en baggerwerken in de Noord Drentse gemeenten. Met als rode draad de afgelopen jaren mijn interim positie bij de provincie Groningen als Technisch Manager in de voorbereiding en uitvoeringsfase.

Natuur
Momenteel leid ik projecten van een in- en een uitbreidingsplan in onder andere Hoogezand. Bij Prolander ben ik betrokken bij de voorbereiding en realisatie van natuurherstel in Drenthe en Groningen, iets waar mijn opgedane ervaring vast goed bij van pas komt.