Ik ben constructeur. Een constructeur is simpel gezegd iemand die sommetjes van constructies maakt en hiermee aantoont dat deze blijven staan. Momenteel werk ik via Syntraal op het project herijken kunstwerken voor de gemeente Utrecht. Dan heb ik het niet over kunst zoals standbeelden en dergelijk, maar over bruggen, sluizen en viaducten. In onze wereld noemen wij dat kunstwerken.

De gemeente Utrecht is eigenaar van honderden kunstwerken en aangezien er sinds 2012 nieuwe verkeersbelastingen van toepassing zijn, toetsen wij of deze nieuwe belastingen nog kunnen worden gedragen. Daarnaast kijken we meteen ook naar de staat van de kunstwerken. Dat leggen we vast in een rapport. De informatie over een kunstwerk halen we meestal uit het archief of we laten het kunstwerk onderzoeken. Het lastige is, dat het archief vaak incompleet of niet up to date is. Soms werken we ook aan bruggen van voor de Tweede Wereldoorlog. Van zo’n kunstwerk weten we wel eens meer dan kunstwerken die bijvoorbeeld gebouwd zijn rond 1970. Met vooraf opgestelde randvoorwaarden filteren we de kunstwerken op constructieve risico’s. Op basis van deze risico’s nemen we dan de beslissing of een kunstwerk moet worden her-berekend of niet. Dit her-berekenen laten we meestal door andere marktpartijen doen, maar we kunnen dit binnen de gemeente ook zelf. Op deze manier borgen we de veiligheid van de bruggen en viaducten binnen de gemeente Utrecht.

Ik denk graag na hoe het slimmer en beter kan.

Ik werk ook voor andere opdrachtgevers, van woningen tot kantoren en verder. Een aantal weken geleden adviseerde ik mensen die hun huis aan het verbouwen waren en een muur wilde doorbreken om de keuken aangrenzend te maken aan de woonkamer. Een ander project waar ik nu mee bezig ben is de engineering van een drijvend duikcentrum voor de Koninklijke Mariene in Den Helder. Bij dit project zijn weer een heleboel partijen betrokken, dat maakt mijn werk zo afwisselend en dynamisch. Ik ervaar de samenwerking met Syntraal als heel prettig. De lijnen zijn kort, er is belangstelling voor mijn persoon, vragen worden snel beantwoordt en de afwikkeling van de financiële zaken verlopen effectief. Zo kan ik blijven doen wat ik leuk vind!