In het regeerakkoord schrijven de coalitiepartijen dat ‘gezien de schaarse ruimte’ in ons land vooral ingezet moet worden op grootschalige installatie van zonnepanelen op daken. Maar vooralsnog worden er in Oost-Nederland vooral enorme zonneparken en windmolens gepland. Het leidt tot veel onbegrip. ,,Door daar grootschalig op in te zetten, kiezen we nu juíst de moeilijkste weg.”

 

Waarom zijn zonnepanelen nodig?
De regio’s in Oost Nederland willen ruim 14 terawattuur van de landelijke opgave van 35 terawattuur aan groene stroom opwekken. Die plannen zijn vastgelegd in Regionale Energiestrategieën (RES), bedoeld om in 2030 de klimaatdoelen te halen. Het grootste deel van groene stroom moet komen van windenergie. Daartegen is veel weerstand en die is effectief. In diverse gemeenten in deze regio ging de afgelopen tijd een streep door bouwplannen voor windmolens. Ook zonneparken zijn niet altijd geliefd. Daarmee zitten de energieregio’s in Oost-Nederland in een lastig parket, ze willen 80 procent van de beoogde 14 terawattuur opwekken via windmolens en zonneparken. De energieregio’s zien wel graag meer zonnepanelen op daken. Toch komt geen enkel RES-plan dicht bij de potentie. Het plan is 2,9 terawattuur op te wekken via zon op dak. De mogelijkheid? 14,3 terawattuur. Daartoe zijn er wel wat beren op de weg. ,,Niet iedereen wil of kan zonnepanelen leggen. Het is duur en veel mensen hebben het geld niet”, licht Joris van de Ven van Syntraal toe. ,,Bovendien duurt het even voor je de investering terugverdient. Als je niet van plan bent lang in een huis te blijven, leg je niet panelen. Er spelen ook nog factoren mee als de capaciteit op het elektriciteitsnetwerk, de voorraad van panelen en het aantal installateurs.”

Wil jij het hele artikel lezen in de Stentor klik op deze link en bijbehorende video en lees de bijdrage van MapGear en Syntraal