Wouter Pietermaat

Wouter Pietermaat werkte al 17 jaar als milieukundig begeleider toen hij de overstap maakte naar veiligheidsdeskundige. “Ik vind het leuk om mensen naar een hoger veiligheidsbewustzijn te brengen en zo ongevallen te voorkomen.”

“Wat ik waardeer aan Syntraal zijn de groeimogelijkheden. Zo heb ik bijvoorbeeld een opleiding tot veiligheidsdeskundige gedaan naast mijn baan als milieukundig begeleider. Je kunt je eigen koers varen. Dat stukje vrijheid waardeer ik echt.”

Wouter Pietermaat 
 
Veiligheidskundige

Wouter Pietermaat werkte al 17 jaar als milieukundig begeleider toen hij de overstap maakte naar veiligheidskundige. “Ik vind het leuk om mensen naar een hoger veiligheidsbewustzijn te brengen en zo ongevallen te voorkomen.”

Een bewuste keuze
Ik werkte al 17 jaar voor Tauw, op de afdeling TFS, toen Syntraal werd opgericht en ik ben meegegaan. Ik was destijds milieukundig begeleider. Ik begeleide saneringen, dus bodemverontreiniging. Als er bijvoorbeeld een tankstation werd gesaneerd omdat er jaren olie was gelekt, hielp ik de aannemer om te kijken hoe we de bodem weer schoon konden krijgen. Ik vond de werkzaamheden leuk maar besloot toch om daarnaast een opleiding te volgen tot veiligheidskundige. Dat was een heel bewuste keuze. Deze opleiding heb ik in 2018 afgerond en sindsdien reis ik het land door naar allerlei projecten. Ook ben ik een vervolgopleiding gestart die ik in 2021 hoop af te ronden.

“Als er in de wet staat: iedereen moet een roze helm op, en iedereen heeft een blauwe helm op, dan heb je een probleem.”

On the road
Ik ben eigenlijk altijd op pad en werk aan verschillende realisatieprojecten voor diverse opdrachtgevers. Sommigen gaan over bruggen, sluizen en keringen. Andere projecten gaan over wegen die vervangen moeten worden of spelen bij industriële complexen.
Ik ga bijna elke dag naar een bouwplaats om een integrale veiligheidsronde uit te voeren. Dit doe ik samen met de aannemer en de opdrachtgever. De aannemer maakt de veiligheids- en gezondheidsplannen en ik toets deze op hun volledigheid. Op de bouwplaats zelf kijk ik of ze zich echt aan het veiligheidsplan houden. Dit plan is gebaseerd op de wet en regelgeving van de ARBO. Artikel 2.28 om precies te zijn. Als daar in staat: iedereen moet een roze helm op, en iedereen heeft een blauwe helm op, dan heb je een probleem. Ik moet dat aangeven en adviseren om toch een roze helm te gaan gebruiken.

“Soms heeft niet iedereen in de gaten dat er letterlijk en figuurlijk levensgevaarlijke situaties aanwezig zijn op de bouwplaats.”

Toolbox meeting
Bij elke Syntraal bijeenkomst mag ik de toolbox meeting verzorgen. Ik doe dit op dezelfde wijze als een externe veiligheidsaudit. Een mooie tool die ik heb uitgewerkt is onze pub-quiz veiligheidskennis. Of je nu secretaresse of directeur bent, iedereen doet mee. Het mooie is natuurlijk dat niemand laatste wil worden. Dit stimuleert mijn collega’s om op hoogte te blijven van de veiligheidsonderwerpen die dagelijks spelen tijdens onze werkzaamheden.

Levensgevaarlijk
Het is niet leuk als er op een project veel veiligheidsissues spelen. Soms heeft niet iedereen in de gaten dat er letterlijk en figuurlijk levensgevaarlijke situaties aanwezig zijn op de bouwplaats. Het is mijn taak om de (onder)aannemer te stimuleren om deze geconstateerde situaties om te buigen. Belangrijk is ook dat mijn opdrachtgevers hieruit lering trekken en bij volgende aanbestedingen dit in de contractvorming weten af te dekken. Het is zowel het mooie als soms ook wel stressvolle deel van mijn werk. Je hebt als veiligheidskundige toch een natuurlijk verantwoordelijkheidsgevoel voor alles wat veiligheid is, of je nu wel of niet verantwoordelijk bent.