Simon Bos

Simon Bos begon meer dan 26 jaar geleden bij Tauw en maakte een aantal jaar geleden de interne overstap naar Syntraal. Als ‘aanjager’ van de Warmte-innovators houdt hij zich vooral bezig met marktontwikkelingen en acquisitie. ‘Het is mijn doel om mensen overtuigen dat ze bij ons aan het goede adres zijn’.

"Syntraal is een platte en laagdrempelige organisatie. Als je goeie ideeën hebt, mag je die vorm gaan geven. Omdat het een relatief klein bedrijf is, krijgen we dingen snel geregeld en kunnen we binnen korte termijnen resultaten neerzetten. "

Simon Bos 
 
Manager Omgevingswarmte

Simon Bos begon meer dan 26 jaar geleden bij Tauw en maakte een aantal jaar geleden de interne overstap naar Syntraal. Als ‘aanjager’ van de Warmte-innovators houdt hij zich vooral bezig met marktontwikkelingen en acquisitie. ‘Het is mijn doel om mensen overtuigen dat ze bij ons aan het goede adres zijn’.

Van het gas af
Meer dan 26 jaar geleden begon ik bij Tauw. Toen we in 2015 ongeveer het einde van de crisis naderden en het Parijs akkoord was getekend, wisten we dat we iets met duurzaamheid moesten gaan doen. De aardbevingsproblematiek in Groningen kwam daar ook nog eens bij. We wilden dus twee dingen aanpakken: de CO2 doelstellingen in Nederland bereiken en het maatschappelijke probleem in Groningen oplossen. Zodoende kwamen we tot een conclusie: we moeten van het gas af.

Nieuwe ontwikkelingen
Op een gegeven moment ontstond TFS (Tauw Flexible Solutions) wat later Syntraal werd. Het viel mij op dat daar een aantal mensen zaten met kennis over riothermie. Het is altijd mijn uitdaging geweest om nieuwe ontwikkelingen tot leven te brengen. Daarom besloot ik een open sollicitatie te doen om dit vakgebied verder te ontplooien.

“Het is altijd mijn uitdaging geweest om nieuwe ontwikkelingen tot leven te brengen."

Manager
Mijn rol als aanjager is meer algemeen. Ik ben niet de rekenaar. Wel heb ik een acquisitie doelstelling. Het is mijn doel om mensen te overtuigen dat ze bij ons aan het goede adres zijn om de technische ontwerpen door te laten rekenen hoe ze van het aardgas af kunnen komen. Daarnaast ben ik landelijk bezig om te zorgen dat wij een goede positie in de datamonitoring krijgen, en dat begint aardig te lukken.

Advies & Uitvoering
Het leukste project wat we tot nu toe hebben gedaan vind ik het realisatie project van zwembad de Veldkamp in Wezep. Wat we daar technisch gezien gedaan hebben -van het gas af en over op aquathermie- doen we wel vaker. We maken een technisch ontwerp en vervolgens presenteren we hoe je dat kunt realiseren. Het was echter onze droom om niet alleen maar te adviseren, maar ook uitvoerend te zijn in die warmteleverantie. Dus ook daadwerkelijk een warmtebedrijfje te worden. Die droom is in Wezep werkelijkheid geworden. En dit maakt ons als warmte-innovators veel sterker. Je moet echt in je eigen ontwerp geloven, anders durf je geen risico te dragen.

“Je moet echt in je eigen ontwerp geloven, anders durf je geen risico te dragen.”

Toekomst
In de toekomst wil ik wat we in Wezep hebben gedaan nog vaker doen. En ik denk dat daar ook een nichemarkt in zit. Er zijn namelijk meer gemeenten en eigenaren van gebouwen die wel willen verduurzamen maar vaak kunnen of mogen of willen ze dat niet. In Wezep wilde de gemeente bijvoorbeeld ook wel, maar Oldebroek is zo’n kleine gemeente, zij begint niet zomaar een warmtebedrijf. In zo’n geval is een externe partij die zowel adviseert als warmteleverancier is, een ideale oplossing.