Ruben Dolman

Ruben Dolman is eerste toezichthouder bij Syntraal. “Ik ben eigenlijk een verlengstuk van de directievoerder en de opdrachtgever.”

“Syntraal is een soort familie. We doen allemaal waar we goed in zijn en daardoor hebben we juist synergie.”

Ruben Dolman 
 
Eerste Toezichthouder

Ruben Dolman is eerste toezichthouder bij Syntraal. “Ik ben eigenlijk een verlengstuk van de directievoerder en de opdrachtgever.”

Bosbouw
Mijn opa was boswachter en dat wilde ik ook worden. Het plan was dan ook om na de mavo de bosbouw school te doen. Helaas werd ik niet toegelaten, ook al had ik zo mijn best gedaan op de exacte vakken. Ik besloot om naar de praktijkschool te gaan. Daar koos ik de richting cultuurtechniek. Ik leerde over grijze en groene cultuur, over recreatieterreinen, landschapskunde, en weg en waterbouw. Na twee jaar melde ik mij opnieuw aan bij de bosbouw school en dit keer werd ik wel toegelaten.

Rondzwervingen
In het derde jaar van mijn studie moest ik stage lopen. De eerste helft van het jaar liep ik stage bij een adviesbureau waar ik heb leren tekenen. Destijds deden ze dat nog niet met computerprogramma’s zoals Autocad maar gewoon met pennen en liniaal. Ik deed bodemonderzoek en hielp mee met het in kaart brengen van bodemverontreinigingen. De tweede helft van het schooljaar liep ik stage bij een grote aannemer die zich bezig hield met grond-, weg-, en waterbouw. Ik was een soort assistent in de uitvoering en hielp mee met dijkverzwaringsprojecten. Toen ik klaar was met school kon ik bij de aannemer blijven werken. Het nadeel van de aannemerij in die dagen was dat al het werk in de zomer werd gedaan omdat er in de winter bijna geen grondverzet mogelijk was. Dus toen ik in de winter twee maanden thuis zat, en een vacature voor een boormeester in de krant zag staan, besloot ik te solliciteren bij het desbetreffende adviesbureau. Ik heb in het jaar dat ik daar gewerkt heb door heel Nederland bodemonderzoeken gedaan. Na veranderingen in de markt ben ik aan het werk gegaan bij een ander adviesbureau op de afdeling Hydrocarbons. Deze afdeling hield zich bezig met alle brandstof gerelateerde projecten zoals saneringen en onderzoeken van tankstations en raffinaderijen. Sinds 2018 ben ik werkzaam bij Syntraal.

"Je zou kunnen stellen dat ik heel wat rondzwervingen gemaakt heb."

Geschiedenis
Ik heb veel werk verricht in het oosten van het land. Veel bodemonderzoek en saneringen waar vroeger de wasserijen, blekerijen en, ijzergieterijen en bierfabrieken waren. Ook heb ik veel baggerprojecten gedaan waaronder de zinktunnel het IJ, de aanleg van de Noord Zuidlijn en het baggeren van de Vecht. Hier werkten we met een projectteam wat samengesteld was uit twee grote adviesbureaus. Bij veel saneringen kom je in de gelaagdheid van de bodem en graaf je in de geschiedenis van het gebied. Dat is wat het zo interessant maakt.

Groene toezicht
Baggeren is erg afwisselend, maar ik heb sinds kort de mogelijkheid om mijzelf meer richting het groene en civieltechnisch toezicht te ontwikkelen. Het is niet mijn ambitie om binnen op kantoor rapporten te schrijven. Mijn sterke kanten zijn meer regelen en uitvoerend bezig zijn, daarom heb ik het zo naar mijn zin als eerste toezichthouder. Ik vind het ook leuk dat ik op zoveel plekken ben geweest. Ik herken plaatsen waar ik ooit geboord of gesaneerd heb. Dat is wel leuk want dan weet ik bijvoorbeeld ook waar een eettent in de buurt zit haha.