Ronald Wentink

Ronald Wentink begon in 1992 bij Tauw. “Toen Syntraal in 2018 werd opgericht besloot ik te solliciteren bij de Water & Klimaat groep. Ik kende al een aantal mensen die daarbij zaten en zag hoe ondernemend zij met water en klimaat bezig waren. Hun ideeën kwamen erg overeen met die van mij.”

"Het leuke aan Syntraal vind ik de mix aan mensen. Ervaren en minder ervaren, we werken allemaal samen. Iedereen heeft zijn eigen talent, kennis en waarde. Daarin zijn we echt een ondernemend team."

Ronald Wentink 
 
Senior Adviseur Water en Klimaatadaptatie

Duurzaamheid
Mijn werkzaamheden zijn door de jaren heen wel veranderd, maar in een duidelijke richting. Ik ben van heel breed steeds meer richting duurzaamheid gegaan. Mijn allereerste functie was project ingenieur, later ging ik meer coördineren en werd ik projectleider. Nu ben ik als adviseur meer inhoudelijk bezig.
Ik werk nu bij de gemeente Enschede. Het is mijn taak om de stad gereed maken voor de omslag in het klimaat. Ik houd me bezig met klimaat adaptatie, grondwateroverlast, hittestress en dat soort zaken. De afdeling waar ik werk maakt ontwerpen voor de openbare ruimte. Ik heb met allerlei mensen van doen zoals ontwikkelaars, externe adviesbureaus, maar ook collega’s vanuit andere afdelingen binnen de gemeente.

Wadi’s
Wat me vaak wordt nagedragen, in positieve zin, zijn de wadi’s. In 1993 begon ik met het onderzoek naar de haalbaarheid van wadi’s in Ruwenbos in Enschede. Dit heeft geleid tot de aanleg van het eerste grootschalige wadisysteem in Nederland.
Het aardige is dat ik nu bij de gemeente Enschede weer betrokken ben bij de wadi’s. We werken nu aan wadi’s die meer geschikt zijn voor de beperkte ruimte in de stad. Ook ontwerpen we wadi’s met een andere vegetatie in verband met de biodiversiteit en vindt er onderzoek plaats naar de kwaliteit van wadibodems.

"Soms test ik ideeën in mijn tuin, op de zaterdag."

Theorie en praktijk
In zo’n onderzoek als bij de gemeente Enschede kijk ik wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van het systeem zijn. Hoe gaat het met de hoeveelheden water? Wat zijn de gevolgen? Hoe gaat het met de vegetatie en met verontreiniging in de bodem? Hoe ga je dat beheersen, beheren en onderhouden? Deels doe ik de werkzaamheden zelf, deels stuur ik hier mensen voor aan. Ik vind het heel leuk om dingen te onderzoeken en theoretisch te kijken hoe we iets kunnen ontwikkelen, maar ik wil niet alleen maar achter mijn bureau zitten. Ik sta ook graag met mijn voeten in de modder om te zien hoe de praktijk werkt.

In de tuin
Ik ga geen dingen voor de bureaula maken. Het moet wel echt werken. Sommige theorieën kun je op hele kleine schaal testen. Soms test ik zelfs ideeën in mijn tuin, op de zaterdag. Ook heb ik samen met collega’s ideeën getest in het proeflaboratorium van Tauw of op het Tauw terrein aan de Kamperstraat te Deventer. Maar ook opdrachtgevers en samenwerkingspartners zijn benieuwd hoe bepaalde ideeën in de praktijk werken. Soms mogen we in opdracht grootschalige praktijk onderzoek doen. Ik merk dat die kennis van theorie en praktijk erg waardevol is. Het geeft je meer inzicht in de werking van systemen en welke problemen je in de praktijk tegenkomt. Dat leidt tot betere ontwerpen en uiteindelijk tot een betere leefomgeving.

Ronald gaf onlangs een podcast over wadi’s. Luister deze hier