Pim Dorst

Pim Dorst is milieukundig toezichthouder bij bodemsaneringen voor Syntraal. “Ik ben echt een buitenmens en ik hou ervan om onder de mensen te zijn. Mooier kan het niet voor mij.”

"Syntraal is een bijzondere club. Ik waardeer de vrijheid die ik krijg om mijn eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen."

Pim Dorst 
 
Milieukundig Toezichthouder

In pak en stropdas
Ik heb sinds kleins af aan al een interesse in de natuur. Mijn opa’s werk bestond uit het aanleggen van tuinen en onderhouden van bossen. Als kleinzoon ging ik veel met hem mee.
Tijdens mijn studie Tropische Plantenteelt kreeg ik vakken zoals bodemkunde en geologie. Ik vond het vooral leuk om bodemonderzoeken te doen. Dat was toen nog heel nauwkeurig omschrijven welke bodemlagen je zag. Na mijn studie ben ik iets gaan doen wat helemaal niks met planten of bodem te maken heeft. Ik kon aan de slag bij de marketing afdeling van een groot technologiebedrijf. Daar liep ik elke dag in pak en stropdas om feesten en partijen te regelen. Ik was verantwoordelijk voor de marketing rondom beurzen, autoraces en klantevents. Ook al had dit niks met natuur te maken, het regel gedeelte heb ik altijd leuk gevonden.

"Ik hou van variatie in mijn werk."

Schakel
Op een gegeven moment begon ik bij de buitendienst van Tauw. Al snel deed ik toezicht bij sloop en saneringsprojecten. Vervolgens heb ik zo’n 10 jaar asbestinventarisaties uitgevoerd. Ik hield me vooral bezig met het inventariseren en rapporteren van projecten en deed zo nu en dan een sanering. Ook heb ik een aantal sloop projecten gedaan waarbij ik nauw samenwerkte met de aannemer en de opdrachtgever.
Toen vernam ik dat Syntraal nog een milieukundig toezichthouder zocht voor begeleiding bij bodemsaneringen. Als toezichthouder sta je als schakel tussen de opdrachtgever, aannemer en de overheid. De praktijk is altijd anders dan het vanaf papier bedachte plan. Eigenlijk heb je de doeners en de denkers. Als die meer samen zouden komen denk ik dat er veel minder stagnatie zou zijn. Maar daarom ben ik er ook, om mee te denken, te overleggen en toch dat saneringsdoel te bereiken. Ik ben degene die contact maakt met de mensen om voor elkaar te krijgen wat er volgens de wet- en regelgeving moet gebeuren. Als je met alle partijen een leuke verstandhouding weet op te bouwen dan wordt het werk vanzelf een stuk makkelijker. Ondertussen doe ik dit werk nu al twee jaar en ik vind het nog steeds leuk.

"Ik vind het heerlijk om op verschillende plekken te werken. Het geeft een bepaalde vrijheid."

Steenfabriek
Ik heb een aantal jaren terug meegewerkt aan de sloop van een steenfabriek in het oosten van het land. Deze moest vanwege het project `ruimte voor het water` vanuit de overheid gesloopt worden en de grond moest worden opgehoogd. Het gebouw zat vol met asbest wat gesaneerd moest worden. Al met al heeft het wel een jaar geduurd. Je kunt op twee manieren saneren, binnen en buiten. Een binnen sanering is altijd duurder omdat dan de ruimten geheel stofvrij moeten worden opgeleverd en er moet worden gewerkt met een powerpack. Dit is een masker aangedreven door een accu waarvan de motor gefilterde lucht naar het masker blaast. Dit zijn monnikenklusjes waar veel tijd en geld in gaat zitten. In goed overleg met onder andere de arbeidsinspectie is het gelukt om de sanering effectiever en efficiënter uit te laten voeren. Dat scheelde een hele grote som uitvoeringsgeld. Ook op dit werk was de onderlinge omgang en het respect voor elkaar het succes om de complexe sanering tot een goed einde te brengen.