Pieter Koomen

Pieter Koomen werkte bij de zuivering van Delftland toen hij in aanraking kwam met werknemers vanuit Tauw die gemalen aan het aanleggen waren. “Wat zij deden leek mij ook leuk om te doen. Nu houd ik me al 25 jaar bezig met het ontwerpen en uitvoeren van rioolgemalen en persleidingen.”

“Wat ik waardeer aan Syntraal is de enorme vrijheid in werkzaamheden.”

Pieter Koomen 
 
Werktuigbouwkundige

Engineering
Ik ben begonnen als werktuigbouwkundige bij Hoogovens in IJmuiden: het enige koninklijke staalbedrijf in Nederland. Daar heb ik ervaring opgedaan als maintenance manager en plantengineer in het beheren van uiteenlopende werktuigbouwkundige installaties. Ik hield me vooral bezig met het ontwerpen en doorvoeren van verbeteringen.

Zo’n 25 jaar geleden ben ik overgestapt naar een staalwerk en industrie bedrijf in Brabant. Daar was ik manager technische dienst. Op een gegeven moment ben ik aan de slag gegaan bij de zuivering van Delftland. Daar kwam ik in contact met mensen van Tauw die daar gemalen aan het aanleggen waren. Wat zij deden leek mij ook leuk om te doen. Het deed me denken aan het enginering waarin ik ooit begonnen ben. Zo ben ik bij Tauw terecht gekomen.

“Ik ben blij dat ik bij Syntraal als techneut gewaardeerd wordt. Syntraal snapt dat zonder specialistische techniek kennis veel projecten niet gerealiseerd kunnen worden.”

Onder de grond
Eén van de meest bijzondere projecten die ik gedaan heb is toch wel het ondergronds gemaal in Utrecht. We hebben toen, een aantal jaren terug, een pompstation voor de brandblusinstallatie van het centraal station Utrecht ontworpen. De brug bevond zich in de ingang van de Rabobank op Hoog Catharijne. Er waren een heleboel technische eisen, van de brandweer, de NS en een overkoepelende veiligheidsorganisatie die de alarmen moest verwerken.
Qua techniek komt zo’n project niet veel voor, helemaal niet in een stedelijk gebied. De pompen waren onder een brug aangelegd, dus de installatie zat in de brug zelf. Qua werktuigbouw en infrastructuur was dit project erg leuk. Ook moesten we in overleg met een heleboel stakeholders. Iedereen wilde zijn belang vertellen. Ik was aanwezig bij alle overleggen en heb mede het ontwerp van het gemaal gemaakt, in bedrijf genomen en opgeleverd. Het is en blijft een projectpareltje in mijn werkleven tot nu toe.