Michel van Beek

Michel van Beek begon in 2015 als trainee bij Tauw. Tegenwoordig werkt hij bij Syntraal als toezichthouder en begeleider van saneringen op verschillende projecten door het land.

“Syntraal is heel breed ingesteld. Je ziet nu bijvoorbeeld ook AuqaBASE terugkomen op het project de Vestdijk in Eindhoven. De ontwikkelingen met riothermie en aquathermie vind ik leuk om te volgen.”

Michel van Beek 
 
Toezichthouder en Begeleider van saneringen

Michel van Beek begon in 2015 als trainee bij Tauw. Tegenwoordig werkt hij bij Syntraal als toezichthouder en begeleider van saneringen op verschillende projecten door het land.

Uitvoeringskant
Nadat ik mijn mbo-opleiding Milieutoezicht en Ruimtelijke Ontwikkeling had afgerond, ging op zoek naar een baan. Het was destijds crisis wat mijn zoektocht niet makkelijker maakte. Na wat rondzwervingen ben ik bij Tauw terecht gekomen waar ik aan de slag kon als trainee. Dit leek mij een goede manier om ervaring op te doen binnen de milieusector. Al vrij snel bleek de uitvoeringskant mij wel goed te liggen en kwam ik bij het MKB team van TFS terecht.

“Ik heb een keer meegemaakt dat we negen incidenten in één week tijd hadden, en dat is best veel.”

Incidentendienst
Mijn werkzaamheden bestaan vooral uit het begeleiden van saneringswerkzaamheden. De laatste tijd zijn dit voornamelijk bus meldingen en dan met name de tijdelijke uitplaatsingen. Bus meldingen zijn meldingen waarmee je aangeeft te gaan saneren maar dat de sanering dusdanig standaard is dat er geen uitgebreid specifiek saneringsplan voor nodig is. Dit zijn eigenlijk de standaard saneringsprojecten voor bijvoorbeeld het aanbrengen dan wel verwijderen van kabels en leidingen.
Één van de grote projectlocaties is op de olieraffinaderij. Hier doen wij de incidentendienst. Eerst krijgen we een incidentenmelding binnen, dan gaan we er naartoe en brengen in kaart hoe groot de lekkage is, om wat voor een product het gaat etc. Vervolgens nemen we monsters en kijken vanaf welk punt tot welk punt de vervuiling loopt. Als we dat eenmaal in kaart hebben gebracht volgt er een scope voor de aannemer die gaat saneren. Vervolgens begeleiden we de saneringsploeg. Als er dan gesaneerd is nemen wij de verificatie van de sanering voor onze rekening. Daarvan wordt een evaluatieverslag uitgebracht dat eerst naar de opdrachtgever zelf gaat, die het dan vervolgens weer indient bij het bevoegd gezag.
Hoeveel incidenten er zijn verschilt per week. Je hebt er weken tussen zitten dat je niet zoveel incidenten hebt en soms heb je er ontzettend veel. Ik heb een keer meegemaakt dat we negen incidenten in één week tijd hadden, en dat is best veel.

“Van die grotere projecten zou ik er in de toekomst wel meer willen doen.”

Grote projecten
Toen ik net binnenkwam bij TFS ben ik een aantal keer mee geweest met andere milieukundige begeleiders naar grotere projecten. Nu ik meer zelfstandig op pad ben ga ik vaker naar de bus meldingen. Dit zijn kleinere klussen waar ik alleen toezicht houd en vrij weinig diversiteit heb. Een wat groter project waar ik bij betrokken ben is de Vestdijk in Eindhoven. Hier ben ik echt aan het begeleiden, toezicht houden en monsters nemen. Zo’n groter project is veel uitdagender. Daar zou ik in de toekomst ook meer van willen doen. Verder lijkt directievoering me ook interessant. Natuurlijk heb ik ook nog veel te leren in het MKB, maar over directievoering wil ik ook meer te weten komen.

Bellen
Als MKB’er werk ik veel zelfstandig, maar ik zie ook genoeg mensen op de werkvloer. Ik kan daarnaast ook altijd terecht bij mijn teammanager en de projectleiders zoals Edwin van den Boogaard. Heel af en toe kom ik collega’s tegen zoals hier op de olieraffinaderij waar Rob Amatpawiro ook zit. Andere collega’s bel ik om in contact te blijven.