Mayra Westerhof

Mayra Westerhof begon net voor de Corona uitbraak bij Syntraal als integraal veiligheidskundige. “Ik denk dat ik nu echt doe wat ik leuk vind. En ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Wat ik wel merk is dat ik in een mannenwereld werk. Als er dan zo’n lief klein jong meisje aankomt vragen mensen zich wel eens af wat ik kom doen.”

"Bij Syntraal kreeg ik al snel veel verantwoordelijkheid en daardoor de kans om mezelf te ontwikkelen."

Mayra Westerhof 
 
Integraal veiligheidskundige

Voeten in de klei
Ik heb integrale veiligheidskunde gestudeerd op Saxion in Enschede. Tijdens mijn studie heb ik me verdiept in arbeidsveiligheid en daarnaast ook de middelbare veiligheidskunde opleiding gedaan. Toen ik uiteindelijk aan de slag moest ben ik begonnen bij een IT bedrijf. Daar werkte ik aan het beheersen van veiligheidsprocessen door software. Maar alleen maar achter de computer zitten is niks voor mij. Ik sta liever met mijn voeten in de klei.

In gesprek
Als lid van het Syntraal team (integrale) veiligheidskundigen houd ik onder andere toezicht op een veilige uitvoering van verschillende projecten. Dat kan zijn bij onderhoudsprojecten, bouwplaatsen, maar ook bij chemische fabrieken. Daarnaast ben ik ook betrokken bij veiligheid in de planvorming. Ik ondersteun diverse opdrachtgevers in de planvorming omtrent veiligheid. Daarnaast loop ik veiligheidsrondes. Dan kijk ik of mensen op een veilige manier werken en of ze zich aan de afspraken houden. Ik kijk dan eerst naar de risico’s van de werkzaamheden en dan naar hoe de werkzaamheden nu worden uitgevoerd. Het is niet dat ik een checklist heb, maar ik let er wel op of er gewerkt wordt volgens de wet en regelgeving en de werkafspraken. Als ik iets zie wat niet klopt of niet gaat als verwacht dan probeer ik daar altijd met mensen in gesprek over te gaan. Niemand wil onveilig werken dus er zit altijd wel een gedachte achter. Ik probeer niet de politieagent te spelen. Op de vingers tikken werkt vaak averechts. Door mensen te motiveren om iets op een andere manier te doen, zien ze ook dat ze zelf deel van de oplossing zijn. Uiteindelijk heb ik een adviserende rol. En dat kan wel eens lastig zijn. Het is namelijk aan mensen zelf om daar iets mee toe doen of niet. Daar komt nog bij dat ik jong ben, en een vrouw. Ik krijg ook vaak de vraag of ik de nieuwe stagiair ben. Maar als ik dan uitleg wat ik kom doen, word ik vaak wel serieus genomen.

"Ik probeer niet de politieagent te spelen, maar het gesprek aan te gaan. Dan zien mensen dat ze ook zelf deel van de oplossing zijn."

Toolbox
Ondanks Corona heb ik toch veel op locaties kunnen werken. Nu werk ik jammer genoeg wat meer thuis. Dan ben ik bijvoorbeeld bezig met het opzetten van plannen voor projecten. Dan zijn we aan de voorkant al bezig met hoe veiligheid gedurende een project geborgd kan worden. Momenteel ben ik ook bezig om de veiligheidsdoelstellingen van Syntraal voor 2021 en verder. Als lid van het veiligheidsteam van Syntraal hou ik mij ook bezig met het opstellen van periodieke toolboxen. We hebben als doel om minimaal elke maand een veiligheidsonderwerp te bespreken door middel van een toolbox voor al onze (interim) medewerkers. Wat ik persoonlijk leuk vind is om onze eigen medewerkers in de uitvoering te bezoeken in het kader van een VCA audit. Op die manier leer ik de collega’s in de uitvoeringsfase beter kennen en krijg ik een goed beeld van de werkzaamheden die wij als Syntraal allemaal uitvoeren.