Geert van Rens

Geert van Rens, senior adviseur energietransitie, werkt sinds oktober 2018 bij Syntraal. Daar houdt hij zich bezig met energiebesparingsonderzoeken en EED’s. Ook voert hij projecten uit voor klanten en dochteronderneming Amfius op het gebied van duurzame warmte.

“Wat ik waardeer bij Syntraal is vooral de collegialiteit in ons team. En ook wel de redelijke mate van vrijheid waardoor je je werk kunt invullen zoals je wilt.”

Geert van Rens 
 
Senior Adviseur Energietransitie

Geert van Rens, senior adviseur energietransitie, werkt sinds oktober 2018 bij Syntraal. Daar houdt hij zich bezig met energiebesparingsonderzoeken en EED’s. Ook voert hij projecten uit voor klanten en dochteronderneming Amfius op het gebied van duurzame warmte.

Via via
Ik begon met werken bij Tauw, maar toen wist ik al wel dat de afdeling TFS (Tauw Flexible Solutions) apart zou komen te staan. Destijds had ik een leuke baan, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Via via ben ik toen bij Syntraal terecht gekomen.

Nu doe ik hoofdzakelijk twee dingen. Enerzijds doe ik energiebesparingsonderzoeken en EED’s (Energie Efficiency Audits). Anderzijds voer ik haalbaarheidsstudies uit voor energietransitieprojecten. Daarbij moet je denken aan haalbaarheid van een warmtepomp-project voor een wijk of de grote warmtegebruikers. Dat gaat van eerste concept en haalbaarheid, tot hoofdontwerp en meekijken bij de realisatie. Dat doe ik voor externe klanten, maar ook voor Amfius, ons eigen warmte leverend bedrijf. Daar ben ik medeverantwoordelijk voor de correctheid van het procesontwerp.

“Ik vind de technisch inhoudelijke projecten die wat dichter aan de realisatie zitten vooral leuk.”

Realisatie
Het leukste project wat ik tot nu toe gedaan heb is de optimalisatie van het warmteleveringsproject in Wezep. Daar hebben we zwembad de Veldkamp van het gas af gehaald en volledig op aquathermie gezet. Ik vind het mooi om te zien dat we nu, na de optimalisatie, 50% meer warmte leveren dan voorheen. En dat heeft zelfs positieve resultaten voor de komende 20 jaar. Ik vind de technisch inhoudelijke projecten die wat dichter tegen de realisatie aan zitten of wat technischer van aard zijn vooral leuk. Als voorbeeld van dat laatste heb ik voor een klant de massa- en energiebalans van hun productieproces mogen uitwerken. Hierdoor weet de klant nu, waar de energie die in het proces gestopt wordt, naartoe gaat en hoe efficiënt ze werken. Vaak is dit de basis om verdere procesoptimalisaties te kunnen doen.

"Troubleshooting is heel tijdrovend, maar ik haal er ook weer energie uit."

Troubleshooten
In de toekomst wil ik blijven bijdragen aan technische concepten voor projecten op het gebied van energiebesparing. Troubleshooten vind ik ook interessant. Als een project het niet doet zoals verwacht of niet werkt zoals het zou moeten werken, dan moet je uitzoeken wat de reden daarvoor is en hoe je het kunt verbeteren. Zo’n reden kan van alles zijn. Bij Wezep bijvoorbeeld hebben we door verbeteringen in de aansturing van het systeem heel veel meer warmte kunnen leveren. Ik kom ook wel eens fouten tegen in het ontwerp of dingen die tijdens de bouwfase fout zijn gegaan. Het valt mij op dat als een systeem niet goed werkt, er vaak niet één, maar meerdere redenen voor zijn: onhandige ontwerpkeuzes, niet bouwen volgens het ontwerp, noem maar op. Troubleshooting is heel tijdrovend, maar ik haal er ook weer energie uit.