Eva van der Graaf

Iets goeds doen voor de wereld. Het werd Eva van der Graaf met de paplepel ingegoten. Ze woonde in de binnenlanden van Tsjaad, onderzocht de migratieroutes van olifanten in Zuid-Afrika en ondersteunt nog altijd verschillende ontwikkelingsorganisaties met schrijf- en vertaalwerk. Bij Syntraal is ze verantwoordelijk voor de marketing en communicatie en is ze onderdeel van het Syntraal tenderteam. “Ik vind het fijn om te voelen dat ik bijdraag aan een betere wereld.”

“Bij Syntraal wordt initiatief nemen als iets goeds gezien. Daar hou ik wel van!”

Eva van der Graaf 
 
Communicatie Adviseur

Zestien keer verhuisd!
“Ik ben zestien keer verhuisd”, steekt Eva van wal. “Mijn ouders waren zendelingen. In mijn jeugd heb ik daardoor veel jaren doorgebracht in Tsjaad en Burkina Faso. Ik kreeg onderwijs in het Frans en ging later naar een internationale school. Ondertussen spijkerde mijn moeder m’n Nederlands bij, want ik wilde graag studeren in Nederland.” Toen zij op haar zeventiende klaar was met de high school vertrok ze daarom naar ons koude kikkerlandje om te starten aan de studie Diermanagement in Dronten. Daar bleef het echter niet bij. “Ook volgde ik een minor Journalistiek in Utrecht, want ik vind het heerlijk om te schrijven. Al tijdens mijn studie werkte ik als communicatie assistent voor een ontwikkelingsorganisatie.”
Na haar HBO-studie in Dronten verkaste ze naar Wageningen voor de Master en internationale variant van diermanagement. Tegelijkertijd bouwde ze haar schrijfopdrachten gestaag uit. “Ik was lid van de studentenredactie van het universiteitsmagazine Resource en richtte m’n eigen tekstbureau op. Zo kon ik als schrijver ook aan de slag voor andere ontwikkelingsorganisaties. Tot op de dag van vandaag lever ik op die manier bijdrages aan noodhulp-, educatie-, hygiëne- en vluchtelingenprojecten.”

“Als interviewer kan ik inhoudelijke zaken omzetten in bondige en begrijpelijke teksten.”

Van de dier- naar de menskant
Voor haar afstudeeronderzoek maakte ze nog wel een uitstapje naar het continent waar ze het grootste deel van haar jeugd doorbracht. “In Zuid-Afrika deed ik onderzoek naar de migratieroutes van olifanten. Ik liep elke dag achter die beesten aan. Heel bijzonder en ook best gevaarlijk.” Hoe mooi en bijzonder ook, terug in Nederland besloot ze haar aandacht te verschuiven naar de menskant en koos ze voor een volgende studie: Development and Innovation. “Een bewuste keuze. Door mijn schrijfwerk voor ontwikkelingsorganisaties – en ik denk ook door mijn opvoeding – merkte ik dat daar echt mijn passie ligt. Ik ken het wereldje goed en spreek de taal om me daarin te onderscheiden.” Eva richtte zich op de implementatie van de klimaatdoelen en volgde haar afstudeerstage bij het Team Klimaat van TAUW, ons moederbedrijf. Na haar afstuderen was de stap naar Syntraal daarom snel gemaakt. Nu zet ze al haar kennis en ervaring in voor Syntraal. “Ik ben verantwoordelijk voor communicatie producten en word steeds meer ‘ingevlogen’ bij tenders.” Dat doet zij op haar eigen unieke manier. “Als interviewer kan ik inhoudelijke zaken omzetten in bondige en begrijpelijke teksten. Dat is voor veel techneuten toch best een uitdaging.”

Eva specialiseert zich daarbij steeds meer in de visuele kant van content. “Dat creatieve spreekt me enorm aan.” En met succes. Syntraal is steeds zichtbaarder en krijgt elke dag meer ‘volgers’. Eva kijkt zelfs al een stap verder. “Veel bedrijven hebben behoefte aan goede contentcreatie. Waarom zouden we deze dienstverlening niet structureler breder aanbieden?” vraagt zij zich hardop af. “Dat is het mooie aan Syntraal. Je krijgt de ruimte om ondernemend te zijn, dingen aan te pakken. Onze directeur Hans Westerhof stimuleert ons om dromen uit te spreken en moedigt aan om hier concreet vorm aan te geven. Initiatief nemen wordt zo echt als iets goeds gezien. Daar hou ik wel van!”