Eric Spithoven

Eric Spithoven kwam dit jaar als adviseur in dienst bij Syntraal. Het carrière pad dat hij daarvoor bewandelde, is op z’n minst opmerkelijk te noemen. “Ik hou ervan om nieuwe dingen te proberen. Zo kom je er steeds beter achter wat je wel en vooral niet leuk vindt.”

“Het mooie van Syntraal is dat je de vrijheid krijgt om je talenten en passie aan te laten sluiten op je werkzaamheden. Een prettige club om bij te horen!”

Eric Spithoven 
 
Senior Adviseur

Sociaal-fysiek
Ik heb stadgeografie gestudeerd in Utrecht. Tachtig procent van de stadsgeografen komt bij een gemeente of woningcorporatie terecht. Ik heb eerst een paar jaar bij de gemeente Amersfoort gewerkt als programmamanager wonen en daarna acht jaar bij Portaal, een grote woningcorporatie. Daar hield ik me vooral bezig met de wijkaanpak. Dus de combinatie van stenen en mensen. Vraagstukken op het snijvlak van sociaal en fysiek hebben nog altijd mijn interesse. Dan gaat het om bewonersparticipatie, het opstellen van wijk- en portefeuilleplannen, leefbaarheid- en duurzaamheidsvraagstukken. Daar zet ik graag mijn tanden in. Het mooie is dat er in de technische wereld waar Syntraal zich in bevindt ook steeds meer behoefte is aan die ‘zachte’ kant binnen de fysieke transformaties.

“Gaaf dat ik mijn passie voor schrijven kan en mag inbrengen in mijn eigen talentontwikkeling.”

Als een vis in het water
Mijn hobby is waterpolo. Toen er in Amersfoort, waar ik woon, een nieuw zwembad werd gebouwd, heb ik me als vrijwilliger aangemeld om mee te denken over hoe dat zwembad eruit moest komen te zien. Ook daar ging het weer om de combinatie tussen fysiek (het gebouw) en sociaal (de gebruikers). Het moest een bruisende ontmoetingsplek worden waar de verschillende gebruikers samen verantwoordelijk zijn voor een gezonde exploitatie. Dat was nieuw. De beheerder, de gemeente, de fysiotherapeut, de horeca en de verenigingen moesten opeens veel meer gaan samenwerken. Om dat in goede banen te leiden vroegen ze mij. Een tijdelijke functie, maar omdat ik zo gek ben van zwemmen, ging ik er vol voor. Zo was ik niet alleen voor m’n hobby, maar ook voor m’n werk niet meer uit het zwembad weg te slaan. We hebben veel kunnen organiseren. Er is ruimte gegeven aan lokale initiatieven en er zijn verbindingen gelegd met de buurt. Het zwembad staat namelijk middenin een aandachtswijk. Daarnaast hebben we ook NK’s en Europese wedstrijden georganiseerd. Een gave tijd. Bijzonder is dat mijn huidige algemeen directeur (Hans Westerhof) en ik de passie voor zwemmen en waterpolo delen. Mooi om te zien hoe hij de ervaringen die hij heeft opgedaan in de sport koppelt aan het runnen van een bedrijf en hoe hij veel paralellen ziet qua talentontwikkeling.

Projectleider, adviseur en schrijver
Ik ben ook een jaartje bedrijfsleider geweest van een ander zwembad, maar dat was niet mijn ding. Ik was vooral operationeel bezig en dat bracht me een stuk minder energie. Nu bij Syntraal is mijn takenpakket behoorlijk divers. Allereerst werk ik als projectleider bij de gemeente Moerdijk aan een Energieprogramma en een Transitievisie Warmte. Elke gemeente in Nederland moet eind 2021 zo’n visie hebben geschreven. Daarnaast houd ik me bezig met een aantal participatietrajecten van huurdersorganisaties. Ook heeft Syntraal me de ruimte gegeven om een andere passie uit te bouwen: schrijven! Ik schrijf al mijn hele leven en heb sinds drie jaar naast mijn ‘gewone’ werk een eigen tekstbureau. Ik doe veel sportverslag, ben hoofdredacteur van een tijdschrift en schrijf als ghostwriter blogs voor een aantal bedrijven. Inmiddels help ik TAUW, het moederbedrijf waar Syntraal onder valt, ook met een aantal schrijfklussen. De komende maanden werk ik bijvoorbeeld aan het jaarverslag. Een leuke klus en een mooie manier om het hele bedrijf eens goed te leren kennen. Dat is het mooie aan Syntraal. Er wordt gekeken naar je talenten en je passie. Het is een prettige club om bij te horen!