André Koster

André Koster werkt als toezichthouder voor de provincie Groningen. “Ik vind het leuk om bij het hele proces betrokken te zijn. Van de tekentafel tot aan de uitvoering.”

"Ik waardeer het stukje vrijheid wat Syntraal biedt."

André Koster 
 
Toezichthouder voor de provincie Groningen

Naar buiten
Ik heb een studie gedaan met betrekking tot grond, weg en waterbouw. Ik ben echt begonnen met de schop in mijn hand, als grondwerker. Later kwam ik bij TAUW terecht als tekenaar. Al snel kwam ik erachter dat ik dat tekenen maar niks vond. Ik zat de hele dag binnen. Toen kreeg ik de kans om een dag met een landmeter mee te lopen. Ik vond het geweldig om lekker buiten aan het werk te zijn! Toevallig had de landmeetploeg bij TAUW nog iemand nodig en zo ben ik het vak toezicht in gerold.

Kneepjes van het vak
Om het vak te leren heb ik een tijdje met een senior toezichthouder meegelopen. Al snel werd ik vrijgelaten om mijn eigen klussen te doen. Mijn allereerste zelfstandige project was een rioolklus in Coevorden. Naast toezicht hield ik mij ook bezig met wegopnames, inspecties en foto vooropnames. Voordat er ergens werk begint moet je eerst de omgeving goed in beeld brengen, met name de omliggende gebouwen. Dat heet een foto vooropname. Dat doe je aan het begin en aan het eind van een project zodat je kunt zien of er schade is opgetreden door de werkzaamheden. Ik heb een periode gehad waarin ik daar dagelijks mee bezig was, van Drenthe, Friesland tot Groningen en de kop van Noord-Holland aan toe.

“Toezichthouden doe ik al 20 jaar.”

Provincie Groningen
Voor mijn werk ga van klus naar klus. Dat varieert van onderhoudsklussen voor de voorbereiding, het maken van bestekken tot het deel van de uitvoering. De afgelopen jaren zit ik in de wintermaanden veel op kantoor en houd ik mij bezig met de voorbereiding en het opstellen van bestekken. In de zomermaanden ben ik meer buiten om de uitvoering te begeleiden.

Ik ben inmiddels alweer vier jaar lang gedetacheerd bij het ingenieursbureau van de provincie Groningen. Ik heb het daar heel erg naar mijn zin. Dat komt door de mensen en ook hoe de provincie omgaat met gedetacheerden. Qua reistijd is het prima geregeld. Als Groninger ben ik overal binnen een straal van een uur. Ik kan het erg waarderen dat dat Syntraal het mogelijk maakt om bij de provincie aan de slag te blijven.