Op dinsdag 9 oktober is het grootste insectenhotel van Winterswijk geopend. Het insectenhotel is gemaakt van afvalhout van het bedrijf Grijsen park en straatdesign. Een insectenhotel is op zich niets nieuws. Maar het insectenhotel van Grijsen bestaat uit circulaire materialen, is gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt én zijn speciaal ontworpen als meubel voor de openbare ruimte.

Syntraal collega Duco Reineman denkt als innovatie- en organisatieadviseur mee met Grijsen over hoe het bedrijf kan vernieuwen. En dan met name over hoe de filosofie van de circulaire economie te omarmen in de hele werkwijze. Oftewel hoe Grijsen afvalstromen gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Het insectenhotel is uit de samenwerking van Grijsen en Duco voortgevloeid.

Het hotel bestaat uit restjes hout die overblijven bij de productie van bijvoorbeeld bankjes en plantenbakken. Het frame heeft eerder dienst gedaan als afvalbak. In het hout zijn gaatjes van verschillende grootte geboord, zodat verschillende insecten er een nestgelegenheid, overnachtings- of overwinteringsplek in kunnen vinden. Het eerste hotel voor kruipende en vliegende gasten is in Winterswijk geopend, het dorp waar het kantoor van Grijsen gevestigd is. Maar er zijn al 25 andere insectenhotels beschikbaar om elders in de openbare ruimte te plaatsen.

Een eerder project van Duco en Grijsen is de recycle seat; een bank gemaakt van oude, afgedankte fietsen en duurzaam Nederlands hout uit de bossen van Staatsbosbeheer.