Baran

Baran Tunc is student Mechatronica en Engineering en stagiaire bij Syntraal. De afgelopen maanden hield hij zich bezig  met een optimalisatie onderzoek riothermie voor een zwembad in Wezep.

Familie connecties
Ik moest een zes maand lange afstudeerstage doen voor mijn opleiding Mechatronica en Engineering. Je zou denken dat dat niet zo moeilijk te regelen is, aangezien stagiaires met kennis over techniek tegenwoordig heel gewild zijn, maar ik begon wat laat met rondkijken. Toen kwam mijn vader met het idee om stage te lopen bij Syntraal. Hij werkt al langer dan 20 jaar bij Tauw en ik kom al sinds kleins af aan op het kantoor in Deventer. Ik vond het wel een leuk idee.

P&ID
Ik houd me bezig met het optimalisatieproject voor zwembad de Veldkamp in Wezep. Eén van mijn taken is het opstellen van een complete P&ID, dat is een afkorting voor Piping and Instrumentation Diagram. Eigenlijk zijn dat de aderen binnen een systeem. Dat kan elk systeem zijn. Een water zuiveringsinstallatie bijvoorbeeld. Als je daarnaar kijkt zie je honderden pompen en kleppen, en dat moet natuurlijk in kaart gebracht worden. Het is net als met een huis bouwen, dan maak je ook vooraf een ontwerp. Mocht het zo zijn dat er iets in storing valt dan zie je beter wat je kunt doen om de storing te verhelpen. Voor het project in Wezep heb ik de vrijheid om de beste P&ID ooit op te stellen. Een mooie uitdaging vind ik zelf.

“Ik ben hier eigenlijk opgegroeid.”

Optimalisatie
Naast het opstellen van de P&ID heb ik een overzicht gemaakt van de wensen en eisen die er tijdens het bouwen van het warmtesysteem aan het licht zijn gekomen. Er werd bijvoorbeeld bevonden dat het water meer vervuild was dan gedacht. De fabriek waar het afvalwater vandaan komt filtert het water niet zo schoon als wij hadden verwacht. Het water bevat verschillende soorten bezinksels die er tussentijds lastig uit te filteren zijn. Dit verhindert een optimale werking van het riothermie systeem. Ook stopt de fabriek op zaterdag en zondag met het leveren van warm afvalwater, dit houdt dus in dat we geen warmte kunnen onttrekken voor het weekend. Ik probeer deze vraagstukken op te lossen voor Syntraal en haar dochteronderneming Amfius.

Werkzaamheden
In het begin van mijn stageperiode heb ik de locatie bezocht met divers betrokken personen en bedrijven. Ik ben ook aanwezig geweest bij een aantal overleggen met andere partijen die bezig zijn met het systeem.
Het leukste van mijn opdracht vind ik om de systemen van de P&ID in kaart te brengen. Ik gebruik Autocad, een teken programma dat mij ondersteunt met het opstellen van de benodigde tekeningen. Het optimalisatie deel van mijn opdracht is ook leuk, maar kost veel tijd. Ik moet hiervoor veel overleggen en dingen uitzoeken.

Korte lijntjes
Syntraal is een hele hechte groep. Je hoeft niet bescheiden te zijn of twee keer na te denken om iets te vragen. De lijntjes zijn kort dus als ik ergens niet uitkom staat iedereen altijd open voor een praatje. Na mijn stage bij Syntraal wil ik aanvullend HBO Technische Bedrijfskunde gaan doen. Ik denk dat ik bij Syntraal al veel heb geleerd over de processen binnen een bedrijf. Ook heb ik een goede basis aan technische kennis opgedaan. Maar ik ben nog jong dus ik ga nog even doorstuderen. En wie weet wordt ik straks technisch bedrijfskundige bij Syntraal.