De Ringdijk in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer wordt versterkt door enorme stalen pinnen in de dijk aan te brengen. Het is voor het eerst dat deze dijkversterkingstechniek wordt toegepast in een waterkerende dijk. De Ringdijk is namelijk wel hoog genoeg, maar niet sterk genoeg. De versterking gebeurt niet op de traditionele manier, maar met zogenoemde dijkstabilisatoren: een soort nagel die als een pin in de dijk wordt gestoken naar de ondergrond en boven wordt vastgeschroefd.

Syntraler Ruben Dolman is als toezichthouder BRL6000 betrokken bij deze innoverende klus. Hij heeft meegewerkt aan het tijdelijk uitplaatsen en terugbrengen onder saneringscondities van de bovenste halve meter grond van de Ringdijk.

Gerhard van den Top, dijkgraaf waterschap Amstel, Gooi en Vecht licht toe op het NOS journaal: “Het fijne van deze techniek is dat je hier in een heel dichtbevolkt gebied zit waar je moeilijk terecht komt met zand en waar het voor mensen heel vervelend is als je met damwanden gaat werken. Dan moet je de bomen beschadigen en veroorzaak je veel overlast. En met deze stabilisator kunnen we hier in deze dijk zonder al te veel overlast in dit gebied deze dijk toekomstbestendig maken”.